Drugstekort

Tot 1924 werden Texaanse terdoodveroordeelden verhangen. Het was toen niet de staat, maar de county die verantwoordelijk was voor de voltrekking van het vonnis. Midden in Houston staat de Old Hanging Oak, een prachtige boom van meer dan 400 jaar oud die veel verdriet gezien heeft.

Vanaf 1924 was er de elektrische stoel, 'Old Sparky', nu te bezichtigen in het Prison Museum te Huntsville. In de elektrische stoel lieten 361 mensen het leven. In 1964 werd besloten dat het humaner moest en werd de dodelijke injectie ingevoerd. Of de dodelijke injectie werkelijk humaner is, is trouwens maar de vraag. Het ziet er voor de getuigen in elk geval een stuk minder barbaars uit en dat was waarschijnlijk de voornaamste beweegreden voor de aanpassing. Niet iedereen kon de geur van schroeiend vlees of het aanzicht van vlammen die uit iemands hoofd sloegen evenzeer waarderen.

De dodelijke injectie heeft altijd bestaan uit natriumthiopental (verdovend), pancuronium (spierverslappend) en kaliumchloride (stopt het hart).

Maar toen kwam er een kink in de kabel. Bovengenoemde stoffen werden geleverd door Europese farmaceuten. Zij werden door activisten en de publieke opinie onder druk gezet. Bedrijven als Hospira en Lundbeck besloten daarop om hun distributiekanalen volledig onder controle te brengen en te stoppen met het verkopen van hun producten aan het Amerikaanse gevangenisstelsel.

Om deze reden werd al in 2011 natriumthiopental vervangen door pentobarbital. En uiteindelijk waren ook pancuronium en kaliumchloride niet meer te krijgen voor TDCJ en sinds enige tijd worden executies daarom uitgevoerd met enkel pentobarbital. De kosten zijn zo'n $ 1.300,- per executie.

Op dit moment heeft Texas nog drie doses pentobarbital. Voldoende dus voor Robert Garza, Arturo Diaz en Michael Yowell. Er is geen farmaceut meer die het wil leveren als het voor executies wordt gebruikt. Er zijn geen Amerikaanse farmaceuten die het leveren.

Wat nu? Gaat Texas op zoek naar een apotheek die het op bestelling wil maken? Gaan ze zoeken naar alternatieve middelen waarmee mensen 'op humane wijze' omgebracht kunnen worden? Heeft dit gevolgen voor de geplande executie van Jamie en van anderen?

Opnieuw onzekerheid.

Ik heb Jamie verteld hoe pentobarbital werkt. Ik heb hem verteld wat hij ongeveer zal voelen. Ik heb hem verteld dat het ook als recreatieve drug wordt gebruikt. Ik heb hem verteld dat het ook voor vrijwillige euthanasie wordt gebruikt en dat er een documentaire is waarin je iemand op zeer vredige wijze ziet sterven door een overdosis pentobarbital. Ik hoopte hem een beetje gerust te stellen.

Nu valt er niets gerust te stellen. We weten niet wat er komen gaat. Het is afwachten op welke wijze de staat Texas Jamie om het leven gaat brengen. Ze weten het zelf ook nog niet.

 

~

 

Fragmenten uit de documentaire Dignitas - De dood op bestelling (waarschuwing: kan als schokkend ervaren worden):

 

 

Klik hier om een petitie te tekenen om Amerikaanse apotheken op te roepen om niet te leveren aan het gevangenisstelsel.