In Texas

Gisteren om 09:00 ben ik op het vliegtuig naar Houston gestapt. De vlucht was rustig en duurde elf uren. De beruchte Amerikaanse douane viel nogal mee (hoewel je echt geen vriendelijkheid hoeft te verwachten) en ik stond binnen een half uur na aankomst buiten met mijn koffer. Op dat moment heb ik Gloria Rubac (oprichter van de Texas Death Penalty Abolition Movement) gebeld, die onderweg was om me op te halen. Na enkele minuten spotte ik haar. Ze kwam me ophalen samen met de andere twee leden van de Abolition Movement-drie-eenheid: Joanne Gavin en Pat Hartwell. De drie vrouwen kennen elkaar al vele tientallen jaren. Ze zijn alle drie gepensioneerd en ze zijn alle drie fulltime activisten op velerlei gebied (burgerrechten, racisme, de doodstraf, immigratie, uitbuiting van illegale werknemers etc).

De eerste nacht heb ik doorgebracht bij Pat Hartwell in huis, omdat Gloria (bij wie ik zou logeren) net een paar dagen in het ziekenhuis had doorgebracht in verband met pijn op de borst. Gelukkig bleek er niets ernstigs aan de hand en vanmiddag gaan we samen een museum bezoeken.

Vanmorgen verscheen onderstaand artikel op de website van de Houston Chronicle:

Whitmire reports death threats made against him

Een incident met Whitmire zorgde er in 2008 voor dat ik Jamie niet kon bezoeken. Het hele systeem ging toen op lock-down. Dit artikel jaagt me dus wel enige schrik aan, want zoiets zou naar aanleiding hiervan zomaar weer kunnen gebeuren.