Over dit weblog

Dit weblog is geschreven door Petra de Jong (Bolsward, 11-10-1977) met als directe aanleiding de executie (12 november 2013) van een terdoodveroordeelde Texaan (Jamie) met wie zij sinds 1999 een intensieve correspondentie onderhoudt. In de loop van al die jaren zijn honderden, zo niet duizenden brieven over en weer gezonden. Diverse keren is Petra naar Texas gevlogen om Jamie te bezoeken. Ook haar ouders en zelfs haar neefje (toen tien jaar oud) hebben Jamie in het verleden al bezocht.

Een deel van de blogs zal worden geschreven door gastbloggers; dit staat dan aangegeven, inclusief een korte biografie van de gastschrijver.

Dit blog is ten dele een aanklacht tegen de doodstraf in Amerika. Petra is als tegenstander van de doodstraf onder andere betrokken bij de activiteiten van de Texas Death Penalty Abolition Movement. Daarnaast poogt dit blog inzicht te geven in de Texaanse 'machinery of death' vanuit het perspectief van een buitenstaander.

Jamie zit sinds 1993 op Death Row in Texas; eerst in de Ellis One Unit, sinds 2000 in de Polunsky Unit. Terdoodveroordeelden zitten permanent in eenzame opsluiting (of 'administrative segregation', zoals de Texaanse autoriteiten het noemen). Jamie is veroordeeld voor de ontvoering van en moord op een toen 21-jarige man genaamd Michael. Michael is door een groot aantal messteken om het leven gekomen.

Onderstaande (Polaroid-)foto is gemaakt tijdens een bezoek aan Jamie in 2003.