Paregoric

V: Dokter, toen u de verdachte ontmoette op 13 november 1991, was u toen op de hoogte van die mishandelingen die hij als kind had ondergaan?

A: Hij wilde mij niet vertellen over zijn jonge jeugd, dat weet ik nog.
 
V: Als onderdeel van de voorbereiding op deze zaak, heeft de staat u nu voorzien van afschriften van het dossier van de verdachte. Zitten daar afschriften bij van stukken van de Kinderbescherming, stukken die betrekking hebben op medische behandelingen toen hij nog een baby was?
 
A: Ja.
 
V: Bent u in de gelegenheid geweest om dat deel van het dossier te bestuderen?
 
A: Grotendeels, ja.
 
V: Toen u het dossier las, hebt u toen gelezen dat meneer McCoskey, als baby van twaalf tot veertien maanden oud, naar het ziekenhuis werd gebracht met een schedelbasisfractuur?
 
A: Ja.
 
V: Heeft u toen ook gelezen dat men in het ziekenhuis constateerde dat hij brandwonden van sigarettenpeuken op zijn lichaam had?
 
A: Ja.
 
V: Heeft u daarnaast ook gelezen dat de verdachte, toen hij nog een baby was, verslaafd was aan Paregoric?
 
A: Ja, dat heb ik gelezen.
 
V: Wilt u aan de jury uitleggen wat Paregoric is?
 
A: Paregoric is een kalmeringsmiddel. Een jong kind gaat er knock-out van.
 
V: Klopt het dat Paregoric absoluut niet bestemd is voor baby's? En klopt het dat Paregoric op een jong kind een heel andere uitwerking heeft dan op een volwassene?
 
A: Dat klopt.
 
V: Klopt het ook dat één van de effecten is dat zo'n baby algauw alcoholverslaafd raakt, omdat het alcoholaandeel van Paregoric erg hoog is?
 
A: Dat weet ik niet.
 
V: Klopt het dat Paregoric een mengsel is van opium in poedervorm, anijsolie, benzeenzuur, kamfer, verdunde alcohol en glycerine? En dat elke 100ml 35 tot 45mg morfine bevat en dat het voor 90% uit pure alcohol bestaat, als medium voor de werkzame stoffen?
 
A: Dat weet ik niet precies, maar dat klopt ongetwijfeld.
 
V: Klinkt het als de correcte beschrijving...
 
A: Zou kunnen.
 
V: ...van het middel? Klopt het dat morfine een opiaat is?
 
A: Ja.
 
[...]
 
V: Klopt het dat uit het dossier op te maken valt dat Jamie's biologische ouders, die hem mishandelden, ervoor hadden gezorgd dat hij verslaafd raakte aan Paregoric?
 
A: Ik heb gelezen dat hem Paregoric werd toegediend.
 
V: Herinnert u zich dat er in het dossier staat dat er talrijke flesjes aanwezig waren?
 
A: Talrijk, ja, zeker.
 
V: Lege flesjes, en dat het duidelijk was dat de verdachte Paregoric zeer vaak kreeg toegediend, in feite om te zorgen dat hij bewusteloos zou raken?
 
A: Ja, ik herinner me dat er stond dat er veel lege flesjes in het huis rondslingerden.
 

Bovenstaande is een vertaling van een fragment uit de rechtbankdossiers. De vraagsteller is de advocaat van Jamie, degene die de vragen beantwoordt is een psychiater die Jamie beoordeelde op de dag van de moord (maar voorafgaand aan de moord). Haar voorlopige diagnose was manische depressiviteit. Hij kreeg 3 x 300mg lithium per dag voorgeschreven. Hij lijkt de moord te hebben gepleegd tijdens een heftige manische episode.